Zaujímavosti / 31. október 2023

Ako zachovať optimálnu teplotu vo svojom príbytku

Optimálna teplota v interiéri ovplyvňuje fyzické zdravie i duševné rozpoloženie. Aj preto náklady na vykurovanie i klimatizáciu pohltia značnú časť rodinného rozpočtu a podľa odhadov tvoria až polovicu celkovej spotreby energií.

Ak chcete mať doma príjemne a znížiť účty za energie, existuje niekoľko dostupných tipov, ako udržiavať optimálnu teplotu v interiéri. Riešením sú vonkajšie žalúzie, zatemňujúce závesy, ale aj vhodne rozmiestnené stromy, pokiaľ bývate v rodinnom dome. 

To sú však iba niektoré z riešení, a preto si okrem nich predstavíme aj ďalšie. Ktoré sú to? 

Inteligentný termostat 

Inteligentný termostat je jedným z efektívnych prostriedkov, ako mať doma optimálnu teplotu a ušetriť nemalé množstvo finančných prostriedkov za vykurovanie. Vďaka nemu si nastavíte vhodnú teplotu v interiéri na obdobie, keď ste doma, alebo odídete do práce, či sa chystáte spať. Dá sa ovládať pomocou mobilných aplikácií, čiže je maximálne komfortný. 

Vonkajšie žalúzie 

Ak si chcete počas horúceho leta udržať v byte či dome teplotu okolo 21 stupňov, keď je vonku nad 30, je potrebné vykonať viacero opatrení. Jedným z nich je nechať vonkajšie žalúzie spustené aj počas dňa. To isté platí aj počas studenej zimy. Podľa odborníkov dokážete vhodným tienením udržať v interiéri teplotu o 7 až 10 stupňov nižšiu alebo vyššiu, ako je vonku. 

Závesy 

Alternatívou alebo doplnkom vonkajších žalúzií sú závesy. Zatiahnuté závesy počas dňa zabránia vstupu slnečných lúčov do bytu, čím pomáhajú udržať v miestnosti príjemnú klímu. Počas zimy zasa eliminujú tepelné úniky cez okná.

Kvalitné okná a tesnenie okolo okien 

Ak sa chystáte vymeniť staré okná za nové, odzrkadlí sa to pozitívne na teplote v interiéri i účtoch za energiu. V prípade, že okná meniť neplánujete, vždy môžete skontrolovať, ako tesnia. Prípadné úniky eliminujete použitím kvalitného tesnenia okolo okien alebo vhodného tmelu. 

Strategicky umiestnené stromy 

Riešením, ako udržať optimálnu teplotu vo vnútri pre majiteľov domov, je vysadiť stromy a kríky na strategických miestach. To znamená, že počas horúceho leta vám koruny stromov tienia. V jeseni a zime, keď listy opadnú, dovolia slnečným lúčom vniknúť do interiéru cez sklenené tabule. 

Správne vetranie 

Ak je to možné, v lete môžete v miestnostiach urobiť prievan. Poprípade vyvetrať skoro ráno a potom, v pravidelných intervaloch, aj počas dňa s tým, že zapnete ventilátor. V zime sa odporúča nárazové vetranie, teda na niekoľko minút otvoríte okná dokorán. Zaistíte si prísun čerstvého vzduchu, ľahšie udržíte primeranú teplotu v miestnosti a ušetríte na energiách. 

Klimatizácia 

Ak ste vlastníkom klimatizácie, nezabúdajte na to, že rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou by nemal byť väčší ako 5 až 7 stupňov Celzia. Inak si zbytočne koledujete o zdravotné problémy i nedoplatky za elektrinu.

(D/PR), zdroj foto: Candidman / Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader