Zaujímavosti / Umenie / 31. december 2016

Budú sa vám zbiehať slinky: 10 najprestížnejších čokolatérií na svete

Kto by ju nemiloval? Je tak lahodná a jemná. Len si predstavte ten pocit, keď sa vám pomaličky rozplýva na jazyku - hotový gastronomický orgazmus.

Reč je ako inak o čokoláde. Okrem jej jedinečnej a dokonalej chuti má však aj iné pozitíva. Ľudia už od pradávna vedeli, že práve čokoláda im dodá potrebnú energiu do bojov. Tiež slúži ako afrodiziakum, antioxidant, je vynikajúca pri znižovaní vysokého krvného tlaku a ako všetci určite veľmi dobre vieme, má pozitívne účinky na našu psychiku. Aj tu však platí staré známe, všetko s mierou - závislosť na čokoláde je totiž vedecky dokázaná.

Poznáme veľmi veľa druhov tejto dobroty. Či už je mliečna, horká, s orieškami alebo ovocím, marcipánom, likérom alebo krémami od výmyslu sveta, každý si nájde tú svoju. Ktorá je však tá najlepšia? Závisí od vkusu a chute, my si však ukážeme, kde sa vyrábajú tie najlepšie kúsky.

1.  Teuscher (Zurich, Švajčiarsko)

História čokolády Teuscher sa začala pred viac ako 70 rokmi vo švajčiarskych Alpách. Pán Teuscher prebádal takmer celý svet, len aby našiel tie najlepšie ingrediencie pre jeho majstrovské dielo. Špecialitou Teuscherovcov je „Champagne truffle“ - čerstvá smotana, maslo a čokoláda so šampanským krémom uprostred, posypané cukrom. Always Fresh. Always Delicious. Always Teuscher.

 

2.  Vosges-Haut Chocolat (Chicago, Illinois, USA)

Poslaním majiteľky Katriny Markoff je „Peace, Love and Chocolate“. Každú jednu prísadu, ktorá sa dostane do jej kuchyne poctivo vyberá, aby bola následne premenená na tú najjemnejšiu čokoládu s naozaj rôznorodými príchuťami. Od klasických prísad akými sú oriešky, ovocie, karamel či marcipán cez chilli, zelený čaj, goji a rooibos až po huby Reishi alebo slaninu. Katrina sa očividne riadi heslom, že kreativite sa medze nekladú.

 

3.  Schraffen Berger Chocolate Makers (Berkeley, California, USA)

Špecialista na tmavú čokoládu, Scharffen Berger, sa zúčastňoval na výrobe svojich čokolád od samotného výberu kakaových bôbov až po finálny produkt. Jeho cieľom bolo vyrobiť tú najlepšiu čokoládu z tých najkvalitnejších kakaových bôbov, aké mal k dispozícií. Práve preto majú jeho čokolády tak intenzívnu chuť. „...let the rich flavor of our chocolate linger on your tongue.“

 

4.  Jacques Torres Chocolates (New York, New York, USA)

Pri vstupe do tejto predajne sa budete cítiť ako vo filme „Čokoláda“. Jeho čerstvú, ručne vyrábanú čokoládu, cookies či zmrzlinu si môžete vychutnať aj priamo na mieste spolu so šálkou horúcej čokolády či kávy. Mr. Chocolate spolu s tradičnými francúzskymi technikami a nadšením pre kulinárske umenie vyrába tie najlepšie kúsky.

 

5.  Norman Love Confections (Ft. Myers, Florida, USA)

“Chocolate is my passion,” povedal Norman Love a začal vyrábať čokoládu, ktorá nie len že dokonale chutí, ale dokonale aj vyzerá. Každá jedna ručne maľovaná cukrovinka vyzerá tak nádherne, že je takmer škoda zjesť ju. V spojení s čerstvými surovinami ako malinové pyré, banán, zázvor, karamel či lieskové oriešky sú jednoducho neodolateľné.

 

6. Valrhona (Francúzsko)

História tejto gurmánskej čokolády sa píše od roku 1922, kedy Francúz Alberici Guironnet začal nakupovať kakaové bôby priamo od popredných plantážnikov z Južnej Ameriky, Karibiku a Tichomoria. Teraz patrí ku popredným svetovým výrobcom a pýšiť sa môže tiež školou pre budúcich profesionálnych kuchárov so zameraním na čokoládu a zákusky.

 

7.  Godiva Chocolatier (Brussels, Belgicko)

Čo môže byť lepšie ako pravá belgická čokoláda? Už pred viac ako osemdesiatimi rokmi sa Drapsovci rozhodli potvrdiť tradíciu perfekcionizmu Belgicka, a tak začali vyrábať prestížny rad čokolád Godiva, ktorý uvádzali na trh v okamžite rozpoznateľných zlatých škatuliach. Kvalitné prísady, elegantný styling, široký výber a krásny obal. Tým je typická Godiva od svojho vzniku až dodnes.

 

8. Richard Donelly Fine Chocolates (Santa Cruz, California, USA)

Richard Donnelly sa pri výrobe cukroviniek rozhodol ísť vlastnou cestou, preto sú jeho čokolády prinajmenšom nezvyčajné. Aby poskytol dokonalý zážitok z čokolády, belgickú a francúzsku čokoládu kombinuje s levanduľou, šafranom, kardamonom či čiernym čajom. Práve tieto ingrediencie ho robia jedinečným a prispeli k viacerým jeho vyznamenaniam. Pokiaľ je to na vás už moc, skúste niečo klasickejšie, ako napríklad makadamiové oriešky či medovo-vanilkový karamel.

 

9.  Richart (Paris, Francúzsko)

Kvalita rafinovanej francúzskej čokolády, ušľachtilé ingrediencie a precíznosť výrobného procesu. Po dosiahnutí dokonalosti sa Richart zameriava na rozšírenie chutí spojených s výraznými farbami a vzormi.  Škatuľka týchto praliniek je vizuálne ohromujúca a pokiaľ chcete urobiť dojem, je tým pravým darčekom.

 

10.  Puccini Bomboni (Amsterdam, Holandsko)

Kde inde ochutnať najlepšiu holandskú čokoládu ak nie v Amsterdame, kde sa nachádza Puccini Bomboni? Priamo v tejto príjemnej kaviarni vám budú ručne pripravené tie najlahodnejšie kúsky s neuveriteľne intenzívnou vôňou. Kombinácia exotických korenín a najčerstvejších surovín vás strhne do víru neuveriteľnej chuti.

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader