Zaujímavosti / 01. september 2014

Čerešňové kvety kvitnú na vzácnych krehkých kameňoch

Cherry blossom - tradičné japonské čerešňové kvety sú vďaka svojej neuveriteľnej kráse známe po celom svete. Nekvitnú však len na obyčajných stromoch...

V japonskom meste Kameoka, ktoré leží tesne nad západnými pohoriami mesta Kyoto, sa nachádza nanajvýš zaujímavá geologická zvláštnosť. Malá hornina nazývaná Hornfels sa po nahliadnutí dovnútra mení na niečo nezvyčajné. Jej vnútorné prierezy vyzerajú ako malé zlato ružové kvety. Hovorí sa im "kamene čerešňového kvetu" po ctenej japonskej kvetine a jednej z najuznávanejších ikon krajiny.

Kvety sa nachádzajú  na hornine vytvorenej pred asi 100 miliónmi rokov pomocou intenzívneho tepla roztavenej lávy. Skladá sa zo siedmich jednotlivých kryštálov - v strede každého je akoby kryštálová činka so šiestimi pravouhlými kryštálmi naokolo. Kamene sú neuveriteľne vzácne a nájdete ich len v centrálnom Japonsku. Kamene, ktoré prešli kompletnou výmenou svojich vnútorných minerálov počas geologického života sú vo vnútri tak jemné, že ich ľahko rozdrvíte medzi prstami. V záujme zachovania ich jemnej krásy im dávajú plášť zriedeného roztoku lepidla na drevo zmiešaného s vodou, aby všetko ostalo na svojom mieste.

Monika Budayová/amusingplanet.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader