Ruku na srdce. Kto z nás si môže povedať, že keď už sa rozhodne pre nejakú tú diétu, alebo sa aspoň snaží žiť trošku zdravšie, občas predsa len nepodľahne? Mnohí z nás si nevedia predstaviť len tak sedieť večer pred telkou bez toho, aby sme niečo chrumkali. Väčšinou to nie je preto, že by sme boli hladní, no mlsným jazýčkom to nevysvetlíme. Keď už teda podľahneme, nemali by sme na posedenie zjesť tabuľku čokolády či balíček mastných chipsov, ktoré mnoho krát okolo zemiakov ani len nešli. Čo poviete na popcorn? Síce si ho automaticky hádzaný do jedného vreca spolu s chipsami, tyčinkami či praženými orieškami, práve on môže byť zdravšou alternatívou.
Popcorn je považovaný za relatívne diétnu potravinu, záleží však od toho, ako si ho pripravíme. Klasické pukance, bez ktorých by sme si snáď do kina ani len nesadli, sú plné tuku, soli, aróm, rôznych príchutí a sú vyložene nevhodné. Pokiaľ si ich však pripravíme doma na minime oleja s troškou soli či iných korenín, môžeme si na ňom pochutnať takmer bez výčitiek. Okrem toho, že má málo kalórií, obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorej obsahuje asi gram na 1 šálku. Dostatok vlákniny pomáha znížiť riziko kariovaskulárnych ochorení, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu tým, že reguluje hladinu cukru v krvi. Ďalšou výhodou sú polyfenoly. Koncentrácia tohto antioxidantu v popcorne je dokonca vyššia, ako sa pôvodne predpokladalo. Polyfenoly majú nespočetné zdravotné výhody ako prevencia pred osteoporózou, kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou alebo cukrovkou.
Nie je popcorn ako popcorn. Mastný, slaný a najlepšie s maslovou príchuťou? Alebo radšej sladučký karamelový popcorn, ktorý vám polepí nie len prsty, ale aj ďalšiu pneumatiku na brušku? To nebude tá správna cesta. Pripravte si ho doma na kvapke olivového oleja, minime soli a ochuťte si ho podľa seba. Takýto „light“ variant obsahuje komplexné sacharidy, ktoré nezvyšujú hladinu krvného cukru tak rýchlo ako jednoduché cukry. To znamená, že z neho nepriberieme tak ľahko ako napríklad zo sladkostí. Vďaka jeho „nafúknutému“ objemu ho nezjeme tak veľa a na rozdiel od nezdravých chipsov nás aj rýchlejšie zasýti. Kukurica, z ktorej sa vyrába, obsahuje totiž veľké množstvo vlákniny (až 18%) a len minimum tuku.
Keď teda už máme mlsať, tak aspoň trošku zdravšie. Síce popcorn nepatrí medzi najkalorickejšie dobroty, nemali by ste to ani s ním preháňať. Určite by sme nemali zaradiť misu popcornu do nášho každodenného jedálnička, keď si však občas doprajeme primerané množstvo, nemusíme mať preto výčitky. Jedna šálka pukancov bez oleja a masla má asi len 30 kalórií, preto sa ho snažme vhodne pripraviť a môžeme si ho dopriať napríklad aj ako snack medzi jedlami. Dochuťte si ho napríklad syrom, kokosovým olejom, rozmarínom či inými koreninami. Môžete tiež skúsiť trošku medu a škorice, limetkovú šťavu alebo horkú čokoládu. Skúšajte, kombinujte a pochutnávajte si. Nezabúdajte však - všetko s mierou!
Monika Budayová/lifehack.org/ healthyeating.sfgate.com
Súvisiace články:
Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader