Zaujímavosti / Umenie / 08. marec 2017

Inšpiratívny projekt ukazuje svetu to, čoho sú schopní ľudia s poruchami učenia

Ceridwen Hughes, zakladateľ organizácie Same but Different, prostredníctvom projektu „We can…” sa takto snaží ukázať, že takíto ľudia toho dokážu viac, ako si mnohí myslia.

Hughes založil túto organizáciu hlavne z vlastnej skúsenosti - jeho syn sa s takouto poruchou narodil. Cieľom organizácie Same but Different je zhodiť bariéry, ukázať ľudí s takýmito poruchami učenia a to, čoho sú schopní, a tak im dať lepšie postavenie v spoločnosti. Ich projekt „We can…” pozostáva z fotiek, videí a krátkych úryvkov od účastníkov, v ktorých opisujú ich charakteristiky a čomu by sa chceli v budúcnosti venovať. Na to, že ide o dospelých ľudí, sú spoločnosťou mnohokrát nepovšimnutí, ale ako vraví Hughes, majú jej čo ponúknuť a mali by dostávať každú pracovnú alebo inú sebarealizačnú príležitosť. 

"Súťažím v Špeciálnej Olympiáde"

"Milujem kone, pretože vedia rozpoznať, kedy sa cítite skleslí alebo šťastní. V Sheffielde sa organizuje 'Špeciálna Olympiáda' pre ľudí s poruchami učenia a ja súťažím v jazde na koni. Myslím si, že by postihnutí ľudia mali mať šancu vyskúšať si rôzne veci, aj keby to malo byť pre verejnosť divné. Je to dôležité, pretože postihnutí ľudia sú stále ľudia ako každý iný." Peter má 24 rokov a trpí miernymi poruchami učenia.

"Chcela by som pracovať v administrácii"

"Mojou obľúbenou hodinou je kancelária a médiá, pretože počas nej robíte mnoho vecí a mám rada počítače. Zbožňujem na tom to, že počas nej môžete počúvať hudbu, čo mi pomáha prečistiť si myseľ. Ak by som sa mala opísať, povedala by som, že som chytrá, priateľská, starostlivá, milá a veľmi spoločenská. Medzi inými ľuďmi hľadám niekoho, kto má dobrý charakter." Kate má 36 rokov a narodila sa s Downovym syndrómom. 

"Moje postihnutie mi dodáva jedinečnosť, ktorú zbožňujem"

"To, že máte postihnutie, z vás robí jedinečného, iného ako ostatní. Odlišuje vás to. Dáva vám to stránku, o ktorej neviete, kým ju neobjavíte. Niekedy vám to môže pomôcť, ale niekedy vás to môže aj brzdiť. Stretla som ľudí, ktorí svoje postihnutie využívali, aby si pomohli a niekedy môže byť úžasné vidieť, ako to funguje. Moje postihnutie ma núti premýšľať akosi inak ako ostatní. Premýšľam inou rýchlosťou." Paige má 19 rokov. Je v autistickom spektre, má ADHD a vazovagálnú synkopu. 

"Veľmi by som chcela pracovať so zvieratami"

"Je len málo ľudí, ktorí sa zaujímajú o zvieratá. Cítim sa, akoby som bola poslaná na Zem starať sa o ne. Od malého veku som mala takéto silné puto k zvieratám. Oveľa silnejšie ako k inej osobe. Veľmi im chcem pomáhať, akokoľvek len môžem. Práve kvôli tomu sa chcem stať veterinárkou, aby som vedela pomôcť tým, ktorí to potrebujú." Olivia má 19 rokov a má veľkú potrebu emocionálnej a sociálnej podpory.

"Chcel by som raz pracovať s vlakmi"

"Mimo vysokej školy rád chodievam so starkým voziť sa vlakmi. Chodíme do Seven Valley vo West Midlands, kde som členom. Milujem vlaky. Raz som jeden riadil a spravili sme si v ňom raňajky. Rád by som raz vykonával niečo spojené s vlakmi." Daniel má mierne poruchy učenia.

"Snívam o tom, že sa stanem farmárom"

"Niekedy majú ľudia poznámky, že nedokážem nič robiť, a práve takéto veci ma nútia myslieť si, že je to pravda. Vždy si však uvedomím, že dokážem robiť mnoho vecí. Možno sa učím pomalšie ako vy, ale stále dokážem to, čo dokážete aj vy. Mojím snom je stať sa farmárom. Bolo to mojím snom už od mojich 10 rokov, takže ak si ho nesplním, budem veľmi sklamaný. Nedokážem to však sám. Budem potrebovať trochu pomoci na to, aby som mohol začať, ale každý na začiatku potrebuje trošku podpory." 20-ročný Scott Morris pochádza z Deeside a takisto trpí miernymi poruchami učenia. 

"Nedovoľujem môjmu postihnutiu, aby mi bránilo robiť veci"

"Všetkým ľuďom, ktorí ma kritizujú, by som povedala, že to, že mám akési postihnutie, neznamená, že so mnou nie je niečo v poriadku. Naďalej by som chodila do škôl, aj keď sú to špeciálne školy, stále viem pracovať a komunikovať s ľuďmi. Som dobrá v plávaní a v basketbale a plávam docela veľa." Neisha má 19 rokov a trpí detskou mozgovou obrnou.

"Tvorím YouTube videá a zbožňujem hudbu"

"Rád skladám piesne a príbehy a niekedy točím na YouTube. Mám vlastný herný, prázdninový a vlogový kanál. Veľmi rád cestujem a raz som cestoval do Grécka na svadbu môjho brata. Bol som jeho svedkom. Všetko ma robí šťastným, najmä skladanie piesní." Mark má 20 rokov a narodil sa s Downovym syndrómom.

Kompletný projekt a ďalšie informácie o ňom si môžete zhliadnuť na jeho webovej stránke samebutdifferent.org.uk.

zdroj fotografií: Ceridwen Hughes, projekt "We can...", samebutdifferentcic.org.uk

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader