Zaujímavosti / 25. august 2022

Je z vášho dieťaťa školák? V tom prípade to chce úpravy v jeho izbe

Pre deti sú ich detské izby hotové kráľovstvá. Trávia v nich väčšinu času, keď sú doma, veď tam majú predsa všetky svoje hračky. A keď prídu školské povinnosti, je to priestor na učenie a robenie domácich úloh.

Už to nebude len o zábave, ale aj o školských povinnostiach

Ak však vaše dieťa malo detskú izbu ešte v predškolskom veku, s nástupom dieťaťa do školy je potrebné ju pretransformovať. Už to nebude čisto o zábave, ale v detskej izbe sa musí nájsť priestor na školské povinnosti.

Inak povedané, do detskej izby musí zákonite pribudnúť písací stôl a stolička. Stôl musí byť dostatočne priestranný, čo sa vrchnej dosky týka, aby bol na ňom dostatok priestoru na učenie a domáce úlohy. Mal by však mať aj úložný priestor na všetky školské veci.

Čo sa stoličiek týka, dobrou voľbou môžu byť detské herné kreslá. Moment, ako sme prešli od robenia úloh po hranie sa na počítači? Neprešli, kvalitné herné kreslá nie sú len pre hráčov, aj keď ich (z veľkej časti marketingové) označenie to napovedá. Zvyčajne vynikajú svojou ergonómiou, a tak môžu byť ideálnou voľbou pre dieťa vo vývine. Samozrejme, takéto kreslo musí byť rozmermi prispôsobené dieťaťu.

Nová posteľ, viac úložného priestoru a menej krikľavých farieb 

Keď už sme pri ergonómii a zdravom vývine, treba na to myslieť aj v prípade, že idete vášmu školákovi kupovať novú posteľ. Myslite na to, že dieťa bude rýchlo rásť, a tak kľudne zvoľte aj väčšiu posteľ, hlavne ak vám to potom uľahčí hľadanie vhodného matraca. Ak bude mať posteľ aj úložný priestor, určite to oceníte.

Úložného priestoru nie je v detskej izbe nikdy dosť. Našťastie sa ľahko rozširuje rôznymi skrinkami, regálmi či policami. Ak chcete ušetriť priestor na zemi, môžete vybrať taký nábytok s úložným priestorom, ktorý je určený na stenu.

A čo farby? Tu robí množstvo rodičov chybu, že chcú spraviť detskú izbu čo najfarebnejšiu. Steny a nábytok nechajte skôr v neutrálnych či pocitovo príjemných teplých farbách. Ak chcete niečo „krikľavejšie“, stavte na doplnky v podobe farebných nálepiek na stenu, plagátov a podobne. Tie totižto ľahko zo stien odstránite a keď nebude zvyšok izby krikľavý, jej zariadenie vydrží vášmu dieťaťu dlhé roky aj vtedy, keď už povyrastie a nebude chcieť mať všetko maximálne farebné.

(D/PR), zdroj obrázku: shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader