Ak je niečo, čo nám skutočne pripomína domov, je to myšlienka na vynikajúce, jedinečné, domáce jedlo od babičky z jej útlej kuchyne, ktoré nám vždy pripravovala s obrovskou radosťou a láskou. Čo už môže byť lepšie ako pravé bryndzové halušky, nadýchaný slivkový koláč alebo chutné parené buchty, ktoré nikto nepripraví tak, ako ONA. Pravdaže, najlepšie jedlo je od tej našej babičky, ako sa však hovorí, „iný kraj, iný mrav“. Aké dobroty teda vyvárajú babičky po celom svete?
Taliansky fotograf Gabriele Galimberti navštívil babičky z celého sveta a vyzval ich, aby sa s ním podelili o svoje tradičné jedlá. Každá fotografia pozostáva z portrétu babičky obklopenej surovinami v jej dome spolu s detailným záberom na chutné jedlo.
Galimberti, ktorý fotografoval babičky v 58 rôznych krajinách, bol zasiahnutý touto myšlienkou ešte pred tým, než sa pustil do svetobežného výletu. Aby sa jeho babička uistila, že neodíde s prázdnym žalúdkom, pred odchodom mu pripravila ešte misku domácich raviol. „Pri tejto príležitosti som povedal svojej babičke: ´Vieš, babi, po celom svete exituje ešte mnoho ďalších babičiek a väčšina z nich sú naozaj dobré kuchárky. Budem sa s nimi stretávať a požiadam ich, aby pre mňa navarili, a tak ti chcem ukázať, že sa nemusíš báť o mňa ani o jedlo, ktoré budem jesť.´ Toto je cesta, ktorou sa zrodil môj projekt."
Zaujímavá prezentácia, rad najrôznejších chutných potravín a čarovná atmosféra nerobí túto sériu len fascinujúcou štúdiou kuchýň po celom svete, ale aj dojemným holdom všetkým babičkám na Zemi.
Lima, Peru - Itala Revello Rosas, 77 rokov - Ceviche z ryby corvina (tradičný pokrm zo surovej ryby)
Chongqing, Čína - Pan Guang Mei, 62 rokov - Hui guo rou (dvakrát varené bravčové mäso so zeleninou)
Albánsko - Neriman Mitrolari, 52 rokov - Burekoep domate (vrstvený vajcovo-pudingový koláč)
Monika Budayová/mymodernmet.com
Súvisiace články:
Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader