Zaujímavosti / 13. august 2014

Pes, najlepší priateľ človeka, vás miluje bez ohľadu na to, koľko peňazí (ne)máte

Psy sú jednoducho úžasné stvorenia, ktoré vám dajú toľko lásky, koľko len môžu. Niekedy sú práve oni tými pravými a jedinými priateľmi, ktorí pri vás ostanú v tých najťažších chvíľach.

Ako náhle si pes vytvorí úzky vzťah so svojim majiteľom, ich lojalita môže byť nerozbitná a budú sa držať pokope v dobrom i v zlom. Na rozdiel od nás, psi nesúdia ľudí, ktorí stratili všetko svoje šťastie, peniaze alebo sa z nich stali bezdomovci. Všetci títo psíkovia si zaslúžia poctu, pretože stoja pri svojich pánoch, ktorých nadovšetko milujú, bez ohľadu na to, čo sa deje. Pre bezdomovcov sú obrovskou fyzickou ale najmä psychickou pomocou. Poskytujú im bezpodmienečnú lásku v dobe, keď sa im veľká časť spoločnosti obrátila chrbtom, a chránia svojich majiteľov pred nebezpečenstvami ulice. Prekvapivo, o väčšinu psíkov na ulici je dobre postarané a ich majitelia často radšej ostanú hladnými, len aby nevideli hladovať svojho oddaného spoločníka. Nech sa snažia, ako len vedia, často však nie sú schopní poskytnúť svojim miláčikom odbornú veterinárnu pomoc.

Pets of the Homeless je dobrovoľnícka nezisková organizácia, ktorá poskytuje zvieratkám bezdomovcov odbornú veterinárnu starostlivosť po celých Spojených štátoch a Kanade. Asi 3,5 milióna Američanov je bez domova a asi 5-10% z nich majú psa alebo mačku, v niektorých častiach je to až 25%. Každý človek bez domova má svoj jedinečný príbeh. Sú to ľudia, ktorí prišli o svoje domovy, prácu, rodinu, niektorí sú duševne chorí alebo závislí. Pets of the Homeless veria v liečivú silu domácich zvierat, ktoré im poskytujú útechu, spoločnosť a ochranu v neľahkej životnej situácii. Starajú sa o nich zo svojich obmedzených zdrojov, v čom im chce organizácia pomôcť. Ich cieľom je nakŕmiť a poskytnúť základnú veterinárnu starostlivosť zvieratkám na ulici, aby oni následne zmiernili bolesť a úzkosť úbohých ľudí.

Monika Budayová/petsofthehomeless.org/boredpanda.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader