Zaujímavosti / Umenie / 29. jún 2014

Uhádnete, z čoho je vyrobený tento obrí glóbus?

Na prvý pohľad to môže vyzerať len ako obyčajný obrí glóbus, no pri pohľade z bližšia uvidíte, že je vyrobený z niečoho netypického. Uhádli ste, čo to je?

Early One Morning je dielo amerického sochára Andy Yodera, ktorý z obrovského množstva farebných zápaliek postavil tento úžasný model našej planéty. Trvalo mu to dva roky, no výsledok určite stojí za to. Každá jedna zápalka bola individuálne ručne namaľovaná tak, aby zobrazil jednotlivé krajiny Zeme. To však nie je všetko, na jeho diele je ešte niečo jedinečné.

Pre ešte viac realizmu pridal Andy na svoj glóbus mraky hurikánu Sandy, ktorý práve mieril na východné pobrežie Spojených štátov, keď umelec začínal pracovať na svojom diele. „Zaujímal ma rozdiel medzi spúšťou, ktorú búrka spôsobila na zemi, v porovnaní s tichou krásou krajiny zhora. Kontrast sa rozširuje o napätia, vojny a spory, ktoré rozdeľujú krajiny, v porovnaní s hladkým, bezhraničným modrým telesom vznášajúcim sa v priestore."

Andyho socha je pomenovaná po práci Anthony Caro, ktorý bol jedným zo zakladateľom Triangle Workshop, ktorého sa Andy na začiatku svojej kariéry zúčastnil, čím výrazne posilnil svoju kariéru. Early One Morning váži asi 90 kilogramov a skladá sa z viac ako 300 000 zápaliek. Hlavička každej zápalky je natretá rýchloschnúcou akrylovou farbou zmiešanou so spomaľovačom horenia, aby sa zabránilo prípadnej nehode, ktorá by zničila celú jeho dvojročnú prácu.

Monika Budayová/dailynewsdig.com