Kuriozity / 12. september 2024

Výber koberca do kúpeľne – ideálny materiál či veľkosť

Máte radi mäkký koberec pod nohami, keď vykročíte zo sprchy či vane? Pravdepodobne bola vaša odpoveď kladná. Bežnou nástrahou každej kúpeľne je vysoká vlhkosť, ktorá vytvára ideálne prostredie pre rozmnožovanie baktérií a tvorbu plesní. Výber správneho materiálu pre váš kúpeľňový koberec je preto kľúčový.

Kľúčové vlastnosti kobercov do kúpeľne

Kúpeľňa musí byť nielen štýlová, ale aj hygienická. Zatiaľ, čo pri výbere koberca do obývačky či spálne kladieme dôraz na vzhľad, pohodlie a odolnosť voči bežnému opotrebeniu, pri koberci do kúpeľne zohľadňujeme aj ďalšie faktory. Prioritou je odolnosť voči vlhkosti a bezpečnosť. Hľadajte materiál, ktorý rýchlo schne a odoláva plesniam a baktériám. Oceníte aj špeciálnu protišmykovú podložku na spodnej strane koberca, aby ste predišli nehodám a úrazom na mokrom povrchu. Výhodou je, ak je koberec prateľný, v rukách alebo na šetrnom režime v práčke. 

Najlepší materiál pre koberce do kúpeľne

S ohľadom na predchádzajúce vlastnosti, ktoré by mal koberec do kúpeľne mať, sú najlepšími materiálmi tie syntetické. Či už ide o polypropylén, polyester, nylon alebo akryl, vyznačujú sa odolnosťou voči opotrebovaniu, poradia si s vlhkosťou a odolávajú plesniam. Uprednostnite model s nízkym vlasom – absorbujú menej vlhkosti, rýchlejšie schnú a ľahšie sa čistia. 

Veľkosť a tvar koberca

Koberec alebo predložka sa najčastejšie umiestňuje pred vaňu, alebo sprchovací kút. Optimálnou veľkosťou pre túto plochu je 60x100 cm. Vo väčších kúpeľniach môžete koberec umiestniť aj pod umývadlo alebo do stredu miestnosti. V tomto prípade vyberajte väčšie kúpeľňové koberce – napr. 70x120 alebo 120x170, ktoré pokryjú aj plochu pred dvojumývadlom. Vyberajte rovno sadu, ktorá obsahuje aj menší tvarovaný koberec pred toaletu.

Za najpraktickejšie sú považované obdĺžnikové tvary, no čoraz obľúbenejšie sú aj oválne alebo okrúhle koberce do kúpeľne, ktoré pridávajú miestnosti jemný a príjemný vzhľad. Tie sa najčastejšie umiestňujú pred umývadlo alebo do stredu kúpeľne (aspoň 100 cm kruh). 

Vyberte si štýl 

Do elegantnej kúpeľne s nádychom luxusu sa hodí koberec v jemných neutrálnych farbách (najviac používanou farbou je béžová), ktorý nechá vyniknúť iné dekorácie a vybavenie. V moderných kúpeľniach sa však môžete vyhrať s farebnou paletou a vzormi, a tak vytvoriť zaujímavý kontrast.

(D/PR), zdroj obrázku: usnplash.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader