Zaujímavosti / 26. október 2023

Výhodné a jednoduché kúrenie? Tuhé palivo nesklame

Pevné palivo, ako sú drevo alebo uhlie, patrí medzi tradičné a osvedčené spôsoby, ako vykúriť domy a chalupy. Vďaka moderným kotlom je také kúrenie čoraz jednoduchšie a ekologickejšie.

Pri pohľade na nové kotly na tuhé palivá môže byť mnoho ľudí prekvapených. Malé rozmery dopĺňajú konštrukčné vychytávky a premyslené prvky, ktoré spríjemňujú obsluhu.

Navyše väčšina týchto kotlov patrí do najvyšších emisných tried (4 alebo 5), a tak majú len minimálny dopad na ovzdušie.

Lepšia technológia pre lepšie spaľovanie

Kedysi obľúbené prehorievacie kotly nahradili modernejšie kotly s technológiou odhorievania, ktorá lepšie využíva palivo. V odhorievacom kotli prebieha spaľovanie postupne v dolnej časti kotla

Po naložení do násypky horí len malá časť paliva, ktoré vlastnou hmotnosťou pomaly klesá. Tento typ horenia je ekologickejší než prehrievanie, pretože vždy horí len malá časť priloženého paliva.

Menej prikladania, viac pohodlia

Kotol na pevné palivo s ručným prikladaním si vyžaduje pravidelné prikladanie. „Vďaka veľkej násypnej šachte v kotli OPOP horí palivo dlho. Regulátor ťahu zaisťuje automatickú reguláciu výkonu a vstavaná chladiaca slučka zaisťuje bezpečnú prevádzku,“ dopĺňa Ing. Roman Boczek.

Pri výmene starého kotla je tiež dôležité zmerať pôvodné miesto, prístupové dvere a manipulačný priestor okolo. Ak máte malú kotolňu, oceníte možnosť prispôsobiť si obsluhu kotla podľa svojich potrieb

Napríklad kotol od OPOP umožňuje prehodenie roštovej páky na opačnú stranu. Vďaka tomu sa môžete rozhodnúť až v kotolni, aké umiestnenie je najvhodnejšie vzhľadom na potrebnú manipuláciu.

Dá sa to aj automaticky

Kotol na tuhé palivo s ručným prikladaním nie je jediná možnosť.  Oveľa pohodlnejší je automatický kotol na uhlie so zásobníkom. Z ponuky OPOP ide o rad H8-AP: Po doplnení paliva funguje samočinné prikladanie, a tak sa na niekoľko dní nemusíte o kúrenie vôbec starať. Vydrží napríklad cez víkend, keď si chcete na chate odpočinúť. Navyše okrem uhlia môžete v tomto kotli spaľovať aj drevené pelety.

Dávate prednosť obnoviteľným zdrojom?

Ak namiesto uhlia preferujete drevo alebo spomínané pelety, máte na výber z bohatej ponuky. Od kachlí a krbových vložiek cez splyňovacie kotly na drevo s riadeným prívodom vzduchu až po automatické kotly na pelety. 

Ako hlavný aj doplnkový zdroj kúrenia na chate môžu slúžiť aj kachle s integrovaným zásobníkom na drevené pelety. Ponúkajú kombináciu automatického prikladania a ekologického paliva. Podľa veľkosti chaty a sezónneho využívania si stačí vybrať potrebný výkon a podľa vkusu majiteľa dizajn kachlí.

(D/PR), zdroj obrázkov: OPOP, Shutterstock

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader