Zaujímavosti / Cestovanie / 31. máj 2014

Z týchto opustených miest vám naskočí husia koža. Sú jednoducho úžasné. II. časť

Ľudia síce tieto miesta opustili a zavrhli, ich zvláštna atmosféra tu však prebýva naďalej. Všetky skrývajú svoje jedinečné príbehy, z ktorých nám nejeden krát naskakujú zimomriavky.

Zdá sa, akoby sa na týchto miestach úplne zastavil čas. Pozrite si druhú časť najúžasnejších opustených miest na zemi, ktoré ľudia vrátili späť do rúk prírody. 

 

The Haunting New Bedford Orphuem, U.S.A. - staré divadlo sa nachádza v Massachusetts v Spojených štátoch. Otvorené bolo od roku 1912 do 1959 - od tej doby slúžilo ako skladisko tabaku a neskôr ako supermarket. Teraz sa nezisková organizácie Orph Inc. snaží získať peniaze na revitalizáciu budovy. 
Opustená železničná stanica, Gruzínsko - železničná stanica v Sukhumi bola opustená počas vojny v Abkhazia počas rokov 1992 a 1993. Spor medzi Gruzínskom a Ruskom izoloval túto oblasť, no napriek tomu chátrajúca stanica zachováva časť svojej bývalej slávy v podobe zložitých malieb na stene či mahagónového nábytku.   
Opustené drevené domy, Rusko - takéto krásne, zložito zdobené budovy sa nachádzajú hlboko v ruských lesoch, kde im ich izolácia pomohla zostať relatívne neporušenými.
Podvodné mesto v Shicheng, Čína - toto neuveriteľné podvodné mesto je akoby uväznené v čase. Má totiž 1341 rokov, no na to, že pri stavbe vodnej elektrárne Xian´an River Hydropower Station bolo celé zaliate vodu, je v relatívne dobrom stave.
Opustená zastávka metra v New Yorku, USA - táto krásne navrhnutá stanica metra sa nachádza pod budovou radnice v New York City. Vzhľadom k svojej polohe bola veľká pozornosť venovaná dizajnu. Časom však bolo zistené, že nikdy sa tu nedosiahne dostatočne veľká prevádzka a jeho zakrivené trasy boli nebezpečné pre používanie novších, dlhších vlakov. Stanica bola uzavretá v roku 1945 a z bezpečnostných dôvodov je tomu tam dodnes. Výnimkou sú len občasné exkurzie a zájazdy.
Salto Hotel, Kolumbia - Hotel De Salto bol otvorený v roku 1928 neďaleko Tequendema Falls v Kolumbii, aby slúžil turistom, ktorí prišli obdivovať 157 metrov vysoký vodopád. Od začiatku 90. rokov je však uzavretý, pretože záujem o vodopád rapídne klesol. V roku 2012 bol premenený na múzeum.
Opustený tunel metra v Kyjeve, Ukrajina - tento obraz opusteného tunela bol zachytený v zložitom systéme metra pod Kyjevom. Mnohé z tunelov sú čiastočne zaplavené a zo stropu visia kvaple.
Opustená ponorková základňa v Balaklave, Ukrajina - táto stará ponorková základňa na Ukrajine bola kedysi prísne tajným miestom. Nachádza sa v blízkosti Balaklavy a stále je veľmi pôsobivá. Až do jej vyradenia z prevádzky v roku 1993 bola jedným z najtajnejších miest Sovietskeho zväzu, ktoré by bolo schopné prežiť aj priamy nukleárny útok vďaka svojej podzemnej konštrukcií. Dnes je z neho národné námorné múzeum.
Opustená vojenská nemocnica v Beelitz, Nemecko - desivé obrázky sú súčasťou nemocničného komplexu v Nemecku, ktorý bol postavený na konci roka 1800 a pomohol Adolfovi Hitlerovi zotaviť sa zo zranenia nohy, ktoré utrpel v bitke na Somme v roku 1916. 
Ostrov Hashima, Japonsko - ostrov má širokú škálu prezývok, vrátane Battelship Island (pre jeho tvar) alebo Ghost Island (ostrov duchov). Od konca 19. do konca 20. storočia bol ostrov obývaný robotníkmi, ktorí pracovali v obrovských podzemných uhoľných baniach. Ako však Japonsko prešlo od uhlia k rope, bane boli uzavreté a robotníci opustili budovy, ktoré slúžili jedine im.
San Zhi, Taiwan - tieto domčeky, ktoré vyzerajú ako z inej galaxie, pôvodne slúžili ako dovolenková destinácia amerických dôstojníkov vracajúcich sa zo svojich pozícií v Ázií. Chvíľku po tom, ako boli otvorené sa aj zavreli a v roku 2010 boli úplne zničené. 
Opustený zasnežený kostol, Kanada

Monika Budayová/boredpanda.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader