Zdravie / 31. júl 2019

8 tipov na domáce zmrzlinové osvieženie

Zmrzlina a nanuky jednoznačne patria k letu. Skúšali ste niekedy vyrobiť si toto ľadové osvieženie aj doma? Je to jednoduchšie, než by ste si mysleli. A to dokonca aj bez toho, aby ste mali doma stroj na výrobu zmrzliny. Stačí zmiešať tie správne suroviny a lahodná pochúťka je čochvíľa na svete.

Prvý recept na zmrzlinu, ako ju poznáme dnes, pochádza z kuchárskej knihy Mary Eales, ktorá vyšla v Londýne začiatkom 18. storočia. Odvtedy sa recepty na zmrzlinu rôzne vylepšovali a väčšina výrobcov zmrzliny má dnes svoje vlastné tajné receptúry.

No základný postup prípravy zmrzliny nie je žiadne tajomstvo, a tak pripraviť si svoju vlastnú osviežujúcu lahôdku možno aj v pohodlí domova. Prinášame vám 8 receptov na zmrzlinu, vďaka ktorým rýchlo pripravíte tú najlepšiu domácu zmrzlinu.

Domáca smotanová zmrzlina

Smotanová zmrzlina s jemnou vanilkovou príchuťou pravdepodobne patrí medzi najrozšírenejšie príchute zmrzliny. Vďaka svojej chuti je ľahko kombinovateľná a mnohí na ňu nedajú dopustiť. Najjednoduchšiu smotanovú zmrzlinu vyrobíte doma len z 2 surovín. Kombinácia smotany a ďalších surovín (napríklad čokoláda, karamel) vykúzli famóznu smotanovú dobrôtku.

Jednoduchá smotanová zmrzlina

2 smotany na šľahanie vyšľaháme na hustú šľahačku a po častiach ju zmiešame s kondenzovaným mliekom. Krém vložíme do uzatvárateľnej nádoby a dáme zmraziť. Podávame podľa chuti s ovocím alebo topingom.

Nutelová zmrzlina

1 l smotany na šľahanie vyšľaháme na hustejšiu šľahačku a postupne do nej pridáme 400 g kyslej smotany. V osve miske vyšľaháme 400 g nutely a 150 g cukru. Následne obe hmoty spojíme a dôkladne premiešame, aby sa spojili. Hotovú zmes dáme v uzatvárateľnej nádobe schladiť do mrazničky aspoň na 4 hodiny a môžeme podávať.

Domáca ovocná zmrzlina

Ovocné zmrzliny sú obľúbené najmä medzi deťmi. Jahodovo – malinová zmrzlina to je overená klasika, ktorou rozhodne nič nepokazíte. No aj zmrzlinovému svetu už niekoľko rokov vládnu netradičné príchute a výrobcovia zmrzlín akoby sa predbiehali, kto príde zo zaujímavejšou kombináciou.

Cviklová, paradajková či bazalková zmrzlina už nie sú ničím výnimočné. Pokiaľ aj vy patríte medzi ľudí, ktorí radi experimentujú, vyskúšajte aj vy pripraviť netradičnú zmrzlinovú bombu. Sezóna ovocia, zeleniny aj byliniek je v plnom prúde, a tak čarovaniu v kuchyni nič nebráni.

Melónová zmrzlina

Melón nakrájame na kúsky a zbavíme jadierok. Uložíme ich na plech a aspoň na 2 hodiny vložíme do chladničky. Mrazené kúsky melóna vložíme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Hotovú kašu navrstvíme na plech a opäť vložíme do mrazničky. Necháme zmraziť a nenáročná melónová zmrzlina je na svete.

Čučoriedková zmrzlina

300 g čučoriedok a pár lístkov mäty rozmixujeme na kašu. Z 500 ml smotany na šľahanie vyšľaháme hustú šľahačku, ktorú jemne zmiešame s čučoriedkovou hmotou. Pridáme 100 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor a 60 g práškového cukru, zľahka dôkladne premiešame a v uzavretej nádobe dáme stuhnúť do mrazničky.

Avokádová zmrzlina

Zrelé avokádo očistíme, pokrájame na menšie kúsky a spolu s 50 ml citrónovej šťavy a 2 PL medu rozmixujeme na kašu. Z 250 ml smotany na šľahanie vymiešame hustú šľahačku, ktorú zmiešame s avokádovým pyré. Zmes dáme schladiť na niekoľko hodín do mrazničky. Počas mrazenia aspoň 2 krát premiešame. Podávame s čokoládovým topingom a banánom.

Domáce ovocné nanuky

Zmrzlina na paličke, aj tak by sa dal jednoducho charakterizovať nanuk. Na rozdiel od zmrzliny, pri nanukoch už nie je potrebné lámať si hlavu tým, ako ich servírovať. Nanuk stačí len vytiahnuť z formičky a hurá schladiť si jazyk olizovaním sladkej lahôdky.

Mangovo – jahodové nanuky

Zrelé mango očistíme a rozmixujeme na pyré. V druhej miske rozmixujeme 150 g jahôd a 1 PL medu. Formičky na nanuky plníme striedavo mangovým a jahodovým pyré. Na koniec zapichneme paličku a dáme zmraziť.

Jahodovo – cviklové nanuky

Surovú cviklu a 300 g jahôd rozmixujeme na kašu, pridáme balíček vanilkového cukru a 100 ml smotany. Dobre spoločne premiešame, naplníme do formičiek na nanuky a dáme zmraziť.

Čerešňové nanuky

80 g čerešní vykôstkujeme a spolu s 2 PL medu a 1 PL citrónovej šťavy rozmixujeme na pyré. Pridáme 380 g gréckeho jogurtu a dôkladne premiešame. Hotovú zmes naplníme do formičiek na nanuky a dáme schladiť do mrazničky. Tesne pred servírovaním namáčame v roztopenej bielej čokoláde a dáme ešte na pár minút schladiť.

Či už obľubujete klasické dezerty alebo radi experimentujete, domáca zmrzlina predstavuje ideálnu letnú alternatívu dezertu. Môžete ňou očariť hostí na rodinnej oslave aj potešiť maškrtné detské jazýčky a ulahodí aj tým, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl, ktorý je dnes stále na vzostupe. Pár minút strávených prípravou zmrzlinového krému a následných niekoľko hodín trpezlivého čakania, prinesú famóznu odmenu.

Špeciálny tip na záver pre netrpezlivých – zmrzlinový krém pripravte večer a dajte ho zmraziť počas noci.