Zdravie / 24. február 2023

Chutná a prírodná podpora zdravia: Kvalitný Manuka med

Milujete med? Potom by ste mohli vyskúšať menšiu zmenu a obohatiť svoj život o lahodnú chuť Manuka medu. Prezradíme vám, prečo by ste mali investovať do tohto medu a ako ho najlepšie využiť.

Manuka med je lahodný nektár z prírody, ktorý dokáže (podobne ako náš klasický med) zmierniť nejeden neduh. Zistite spolu s nami, čo je na tejto exotickej pochutine také výnimočné.

Prečo je aj Manuka med tak zdravý?

Manuka med za svoj pozitívny vplyv na zdravie vďačí produktu rozkladu cukru metylglyoxal, ktorý je podľa vedeckých štúdií účinný dokonca aj proti multirezistentným choroboplodným zárodkom. Manuka med je preto považovaný za jedny z najsilnejších prírodných antibiotík – avšak bez známych vedľajších účinkov a rizika rezistencie.

Samotná rastlina (manukový ker) ešte dostatočný obsah metylgloxalu (MGO) nemá, no len čo včely spracujú nektár a med v pláste dozrie, v úli prebieha chemický proces a tvoria sa väčšie množstvá tejto cennej zložky.

Kým bežný med má 20 miligramov MGO na kilogram, manuka med ponúka až 800 miligramov. Ak preto chcete získať úžitok z cenných ingrediencií tohto nektáru, mali by ste si vybrať kvalitný Manuka med, ktorý má koncentráciu MGO látok čo najvyššiu.

Ako si vybrať kvalitný Manuka med?

Keďže krík Manuka pochádza iba z Nového Zélandu a juhovýchodnej Austrálie, med, ktorý kupujete, by mal tiež pochádzať priamo odtiaľ, takže sa uistite, že ide o originálny produkt.

Med by mal mať tmavo zlatú až svetlohnedú farbu – ak je svetlejšej farby, môže byť zriedený akáciovým medom alebo inými druhmi medu.

Obsah MGO u kvalitných druhov medu je priamo uvedený na obale a mal byť vopred analyzovaný nezávislým laboratóriom. Rovnako ako ostatné medy, aj Manuka med sa dá po otvorení skladovať niekoľko rokov, no mal by sa uchovávať na tmavom, suchom a chladnom mieste.

(D/PR), zdroj obrázka: Liga Cerina/Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader