Zemiakové lupienky sú snackom vhodným v každom ročnom období a na každú príležitosť. Oslavy, grilovačky, pikniky alebo len malé zahryznutie pri sledovaní televízie. Je ľahké kúpiť zopár balíčkov a otvoriť ich kedykoľvek máte chuť na niečo chrumkavé, slané, a nebudeme si klamať, aj chutné. Pre naše zdravie je to však úplná pohroma.
Ak si rovnako ako my nedokážete predstaviť úplné vylúčenie toto chutného občerstvenia zo svojho jedálnička, máme pre vás skvelú správu. Vyrobte si svoju vlastnú zdravú alternatívu, ktorá je však rovnako chutná, a možno dokonca aj chutnejšia, ako klasické mastné a presolené chipsy. Dochutiť si ich môžete akýmikoľvek koreninami, tiež si môžete vybrať, či máte chuť na sladké alebo slané. Možností je naozaj veľa, my vám prinášame aspoň zopár nápadov, ktoré vás možno nakopnú a vy si vytvoríte snack presne podľa svojich predstáv.
Kari mrkvové chipsy - kari je ideálnym korením ku tenučkým mrkvovým chipsom. Ich korenistú chuť si jednoducho zamilujete aj ak nie ste najväčším milovníkom mrkvy. Namiesto kari môžete použiť aj obyčajnú soľ, korenie, či iné koreniny. Stačí vám len väčšia mrkva, obyčajná škrabka, lyžička olivového oleja, ½ - 1 lyžička sladkého kari, soľ a korenie. Postriekajte plech olivovým olejom, škrabkou naškrábte tenké plátky jednotnej hrúbky, v miske zmiešajte s olivovým olejom a koreninami a vložte na 10-12 minút do predhriatej rúry na asi 180°C. Dávajte pozor, aby sa plátky neprekrývali. Chipsy vám pekne zhnednú a ostanú krásne chrumkavé. Zdravé a jednoduché občerstvenie je na svete.
Pečené jablkové chipsy - ak máte chuť na niečo sladké, rozhodne musíte vyskúšať chrumkavé pečené jablkové chipsy, ktoré v kombinácii so škoricou a muškátovým orieškom vyčaria vynikajúci snack a váš mlsný jazýček si určite príde na svoje. V miske si zmiešajte škoricu, muškátový oriešok, cukor a štipku soli. Jablká narezané na tenučké plátky si po jednej vrstve uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte zmesou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200°C. Po polhodine otočte a pečte ďalších 30-60 minút, záleží od hrúbky jabĺčok.
Chipsy zo sladkých zemiakov s troškou sladového octu - sladový ocot je tajná prísada, ktorá robí tieto chipsy tak chutné. Potrebujete len 2-3 sladké zemiaky, 1/3 šálky octu a 3 čajové lyžičky soli. Zemiaky umyte, osušte a narežte na tenké plátky, ktoré vložíte do sáčku s octom a soľou. Opatrne pretrepte a nechajte odpočívať 10-15 minút, aby sa všetky chute spojili. Uložte na plech, posypte ešte troškou soli a šup s nimi do rúry vyhriatej na 190°C. Po 15-20 minútach opatrne otočne a dopečte ďalších 15-20 minút. Potom si už len pochutnávajte na krehkých chrumkavých chipsoch.
Pečené špenátové chipsy - kelové chipsy sú už otrepané, prečo neskúsiť špenátové? Špenát bohatý na železo v kombinácii so zdraviu prospešným olivovým olejom sú vynikajúcim zdrojom živín a skvelým zahryznutím v jednom. Potrebujete asi 3 šálky baby špenátu, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a korenie podľa chutí a pridať môžete aj trošku sušeného cesnaku. Zmiešajte dokopy a vložte do 160°C rúry. Po 12 minútach vypnite a nechajte dôjsť ešte asi 5 minút. Neuveriteľne rýchle, chutné a zdravé.
Cuketové chipsy - to najlepšie na koniec? Jediná nevýhoda cuketových chipsov je, že ich je strašne málo. 4 stredne veľké cukety umyte a nakrájajte na tenké plátky, rozložte na papier a posypte požadovaným množstvom korenia. Pečte asi 1 až ½ hodiny, no treba ich priebežne kontrolovať. Bohužiaľ, množstvo sa veľmi zmenší, ale aspoň nebudete mať problém s ich skladovaním. Sú naozaj úžasné.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto alternatívy okolo klasických chipsov ani len nešli. Ak ste ich však neochutnali, nemôžete ich súdiť. Sú naozaj vynikajúce a môžete si ich dopriate kedykoľvek bez najmenších výčitiek svedomia. Dokonca vám namiesto zbytočných tukov a soli poskytnú množstvo vitamínov a zdraviu prospešných látok. Minimálne za skúšku to stojí, nemyslíte?
Monika Budayová/womenshealthmag.com
Súvisiace články:
Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader