Zaujímavosti / 30. september 2022

Obývacia izba - srdce domova s neobmedzenými možnosťami

Zvažujete stavbu rodinného domu, kúpu bytu či sa vám len zachcelo zmeny v rámci obývacej izby? Dnešná doba vám ponúka naozaj neobmedzené možnosti.

Dizajnová stránka či funkčnosť

Obývacie steny sú už od nepamäti základom každej správnej domácnosti. Práve tá býva najčastejšie v zornom poli vás alebo vašej návštevy. Je dôležité myslieť na to, aby si o vás druhí spravili dobrý dojem, no základom je ju vždy zladiť podľa vašich predstáv. Je pravda, že v obývačke trávite čas najradšej, no dajte pozor na celkovú zhodu tejto miestnosti s ostatnými časťami domova. Ak ale patríte medzi extravagantnejšie osobnosti a chcete si doma vytvoriť kúsok svojho netradičného priestoru, toto je presne miesto pre experimenty.

O niečo praktickejšími faktormi úspešnosti zapadnutia obývacej steny do celkového charakteru domácnosti je jej výber podľa šírky, výšky a dĺžky. Položte si otázku, aké funkcie by mala naplniť. Chcete od nej neustále pripomínanie zážitkov v podobe fotografií a cestovateľských suvenírov? Patríte medzi „knihomoľov“ alebo by mala poskytnúť tie pravé digitálne vymoženosti? Myslite aj na vhodné úložné priestory, ktoré rýchlo a efektívne skryjú všetko, čo by návšteva nemala vidieť.

Pohodlne sa usaďte

Ak ste si už poradili s výberom obývacej steny, je tu druhá vec, ktorá vám pomôže naplno si ju užiť. Veď čo môže byť lepšie, ako pohodlná pohovka, ktorá poskytne ideálny relax po ťažkom dni. O čosi väčšie problémy pri jej výbere môžu mať majitelia menších bytov, ktorí aj na menšom priestore potrebujú vytvoriť pohodlnú odpočinkovú zónu či miesto pre usadenie známych. Našťastie, v dnešnej dobe máte na výber veľké množstvo moderných pohoviek. Aj keď interiérové trendy často podliehajú rôznym zmenám, práve ich výber dokáže pomôcť pri celkovom zladení obývacích miestností.

Pri menších miestnostiach sa držte čalúnenia bez vzorov a dekorácií, väčšie izby ponúkajú priestor aj na nekonvenčnosť. Výbornou voľbou sú pohovky s úložným priestorom, pri návštevách oceníte rozkladacie pohovky a gauče, ktoré sa v momente premenia na manželskú posteľ.

Detský sen sa stáva realitou

Ešte nedávno sme presviedčali rodičov, aby nám do detských izieb kúpili fototapety na motívy našich cestovateľských snov či rôznych fantastických predstáv. Dnes sa fototapeta stáva vhodným a vkusným vybavením aj tých najmodernejších miestností. Je len na vás, či si ju nalepíte do obývacej izby, spálne alebo kuchyne. Vo väčších domoch sa môže stať príjemným sprievodcom počas cesty po chodbe, motoristické motívy sú viac ako vhodné v garáži.

Osobitou skupinou sú tapety pre deti, ktorými im zabezpečíte vysnívané izby. Pre odvážnejších sú k dispozícii aj abstraktné tapety či tie s 3D motívmi. Pri výbere sa rozhodnite, či pôjdete cestou samolepiacich prevedení alebo si vyberiete napríklad vliesové tapety vyrobené z netkaných textílií, ktoré sa lepia za sucha a ich výmena je veľmi jednoduchá.

(D/PR), zdroj obrázkov: shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader