Zaujímavosti / 11. august 2014

Priamo k presklenému strešnému bazénu vedie malý výťah s jedlom a pitím.

Viete si predstaviť kúpanie v obrovskom presklenom bazéne, ku ktorému vám malý služobný výťah vozí jedlo a pitie, na aké si len spomeniete? Znie to síce ako krásny sen, no dobrou správou je, že takýto dom naozaj existuje

Keď máte na mysli krásnu súkromnú rezidenciu so vstavaným bazénom, pravdepodobne si ho neprestavíte priamo na streche. Jellyfish House, ktorý sa nachádza v meste Marbella na pobreží Stredozemného mora v Španielsku, ponúka práve toto. Wiel Arets Architects sa rozhodli upustiť od klasicky riešeného bazéna, pretože susedné budovy blokovali výhľad na neďaleké more. Toto výnimočné riešenie znamená, že pláž je stále v dohľadne či už plávate alebo sa opaľujete priamo na svojej streche.

Ohromujúci nekonečný bazén s výhľadom na juhozápad s pohorím Sierra Bianca v diaľke sa prelína s horizontom krásne modrého mora. Aj napriek svojej hmotnosti 66 ton sa môže pochváliť ešte niečím nezvyčajným. Dno bazéna je totiž presklené a vytvára panoramatické okno priamo do interiéru domu. To umožňuje plavcom nahliadnuť rovno do kuchyne a naopak, počas relaxácie v príjemne chladnom interiéri sledovať, kto sa práve nachádza v bazéne.

K dispozícii sú štyri podlažia a päť spální, ktoré sú rozmiestnené po celom dome. Priestor je organizovaný dvoma „cestičkami“ - rýchlou a pomalou. Zatiaľ čo rýchla vás dovedie priamo ku bazénu, pomalá vedie do hlavného obytného priestoru rovnako ako do izieb pre hostí. Všetky nebetónové steny sú presklené, čo znamená, že svetlo neustále vstupuje do interiéru. Na prvom poschodí je k dispozícii sauna, parný kúpeľ a kuchyňa. Malý služobný výťah prepravuje jedlo a pitie na všetky poschodia domu, vrátane strechy. Vďaka svojej otvorenej koncepcii, modernému a luxusnému dizajnu, dom stiera hranice medzi vonkajším a vnútorným prostredím.

Monika Budayová/mymodernmet.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader