Zaujímavosti / Cestovanie / 20. jún 2014

Púštne kvety Colorado Plateau kvitnú len pár dní, raz za niekoľko rokov.

Pre väčšinu návštevníkov je toto miesto len vyprahnutou púšťou plnou nekonečných trhlín, za ktoré môžu dlhé obdobia sucha. Keď ho však navštívite v tom správnom čase, nehostinná krajina sa mení na niečo úžasné.

Colorado Plateau je prevažne púštna krajina s len pár roztrúsenými lesíkmi po okolí. Trhliny na tomto vyprahnutom mieste sú jasne viditeľné aj z veľkých vzdialeností, no raz za niekoľko rokov sa na pár týždňov naplnia množstvom krásnych kvetín a vytvoria úžasný farebný koberec pokrývajúci nehostinnú krajinu. 

Krásne fialové a žlté kvety sa však neukazujú každý rok. V správnej kombinácii zimných zrážok a slnečného apríla kvitnú len niekoľko dní a potom opäť zmiznú na obdobie niekoľkých rokov. Závisia hlavne od zimných zrážok, ktoré sú pre vlhkosť pôdy mimoriadne dôležité. Vtedy je množstvo dopadnutých zrážok vyššie ako množstvo, ktoré sa vyparí, preto vlhkosť ostane v pôde a poskytuje dostatočné podmienky pre rast týchto krásnych kvetov.

Jedinečnú krásu rozkvitnutej púšte však najlepšie oceníte z fotografií, ako sú napríklad tieto. Kvety totiž nepríjemne páchnu a pri kontakte s nimi si koledujete o nepríjemné vyrážky. Jedným zo sprostredkovateľov krás Colorado Plateau je aj fotograf Guy Tal, ktorý sa venuje fotografovaniu prírody nie len preto, aby zdokumentoval povrchnú krásu vecí, ktoré vidí, ale tiež aby odhaľoval úlohy, ktoré v živote zohrávajú, ich vzťah k ľuďom. Fotografovaním sa snaží vyjadriť veci, ktoré nemožno vyjadriť iným spôsobom. Spojením úzkeho vzťahu ku krajine, prírodnej estetiky a metafory vytvára obrazy, ktoré majú preňho osobný hlbší význam.

Monika Budayová/amusingplanet.com/guytal.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader