Zdravie / 17. január 2024

V lete príjemne osviežia. Má však význam konzumovať čerstvé šťavy aj v zime?

Zima je obdobie roka, kedy nízke teploty siahajú na svoj vrchol a všetci sa preto snažíme schúliť pod príjemne teplú prikrývku. Rovnako dôležité ako udržiavať naše telo v teple, je myslieť v zime aj na správnu stravu a pravidelný pohyb. Ak si správnu stravu nezabezpečíme a budeme podceňovať jej význam, postupom času môže viesť takýto prístup k rôznym zdravotným problémom.

Odborníci odporúčajú zaradiť do stravy potraviny, ktoré môžu podporiť rýchlejší metabolizmus, čo znamená, že by sme mali začleniť do jedálnička strukoviny, naklíčené obilniny, zeleninu, ovocie a potraviny bohaté na zdravé sacharidy. Mnohí z nás však majú s týmto typom stravy problém, preto hľadajú riešenia, ako si takéto stravovanie spríjemniť. Odpoveďou sú čerstvé šťavy, ktoré nás v lete príjemne osviežia a dodajú telu potrebné živiny. Otázne však je, či je ich pitie vhodné aj počas zimy?

Čo na to odborníci?

Podľa niektorých výživových poradcov môže pitie štiav v zime náš tráviaci systém oslabovať, čo vedie k problémom ako únava a plynatosť. Šťava z čerstvého ovocia tiež veľmi často obsahuje vysoké množstvo cukru, čo môže viesť k nadbytočnému hromadeniu cukru a kalórií v tele, ktoré v zimnom období nemáme možnosť tak ľahko spáliť, cukor tiež neprospieva ani ústnej dutine. Navyše, šťava má väčšinou aj chladivý účinok, a ak ju pijeme v zimnom období nadmieru, môžeme sa stretnúť s problémami ako kašeľ a nádcha.

Ani jeden z týchto faktov však nie je jednoznačným dôvodom na to, aby ste sa v tomto období konzumácii štiav a využitiu výkonného odšťavovača na ich prípravu úplne vyhýbali. Aj v zime je ich pitie možné a dokonca veľmi prospešné, pretože správne pripravený nápoj z čerstvého ovocia a zeleniny obsahuje pre telo dôležité vitamíny a minerály.

Šťava môže prispieť k posilneniu imunitného systému, čo je v zimnom počasí nevyhnutné. Je však dôležité byť opatrní a sledovať reakcie vášho tela, pretože každý organizmus môže reagovať na konkrétne zložky individuálne. V prípade akýchkoľvek nežiaducich účinkov je vhodné konzultovať svoje kroky s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Ktoré šťavy sú vhodné na konzumáciu v zime?

V podstate všetky, ktoré budete konzumovať so správnou mierou. Vo všeobecnosti je však vhodnejšie preferovať tie šťavy alebo smoothie s nižším obsahom cukru a s výhodami pre imunitný systém, medzi ktoré napríklad patria:

·      Pomarančový džús je známy svojím vysokým obsahom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti prechladnutiu a chrípke nielen počas zimy. Obsahuje antioxidanty, čo tiež pomáha znižovať zápal a môže znížiť riziko srdcových chorôb.

·      Brusnicová šťava sa tiež vyznačuje obrovským množstvom antioxidantov, ktoré nielen podporujú zdravé trávenie a zmierňujú zápal, ale tiež pomáhajú odstraňovať škodlivé toxíny z organizmu. Okrem toho nektár z brusnice poskytuje ochranu pred možným rizikom infekcií močových ciest.

·      Šťava z mrkvy, jablka a červenej repy môže prinášať niekoľko zdravotných výhod vďaka vysokému obsahu živín. Mrkva je bohatá na beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, dôležitý pre zrak, zdravie pokožky a imunitný systém. Jablká a červená repa obsahujú vitamín C a antioxidanty, ktoré môžu posilniť imunitný systém a pomôcť v boji proti oxidačnému stresu. Kombinácia týchto ingrediencií môže byť prospešná pre celkové zdravie.

·      Mrkva, jahoda, jablko a zázvor spolu vytvárajú harmonickú kombináciu výživných prvkov. Jahody, bohaté na vitamíny, vlákninu a antioxidanty známe ako polyfenoly, posilňujú imunitný systém, čo je vynikajúce, keď sa cítite oslabení. Okrem toho sú plné horčíka a draslíka. K tomu pridajte vitamín C z mrkvy a jablka a všestranný lesk zázvoru a získate skvelú šťavu na celkové posilnenie tela!

(D/PR), zdroj obrázkov: Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader