Zaujímavosti / Cestovanie / 12. júl 2014

Vydajte sa na cestu do stredu Zeme cez útroby najhlbšej jaskyne na svete

Legendárna cesta do stredu Zeme nemusí byť tak nereálna, ako by sa na prvé počutie mohlo zdať. Krubera Cave je totiž najhlbšou jaskyňou na svete, a aj keď vás nedovedie až po spomínaného stredu zeme, jej hĺbka je pri najmenšom ohromujúca a reálne nepredstaviteľná.

Krubera Cave, tiež známa ako Voronya alebo Voronja Cave, je so svojou ohromujúcou hĺbkou 2 197 metrov najhlbšou známou jaskyňou na svete. Pre lepšiu orientáciu, predstavte si šesť a pol Eiffeloviek naskladaných na seba. Jaskyňa je považovaná za "Everest jaskýň" a nachádza sa v masíve Arabika, jednom z najväčších vysokohorských vápencových masívov na okraji Čierneho mora v západnom Kaukaze v Gruzínsku. Táto hora skrýva niekoľko stoviek jaskýň, ktoré sa začali rozvíjať pred asi 5 miliónmi rokov, no len 5 z nich je hlbších ako 1 000 metrov a jedine Krubera je jedinou na svete s hĺbkou viac ako 2 000 metrov.

Od jej objavu v roku 1960 sa prieskumníci a vedci pokúšali zostupovať stále hlbšie a hlbšie a zakaždým nastavovali nové rekordy. V roku 2001 sa Krubera stala oficiálne najznámejšou jaskyňou, ktorú preskúmal človek do hĺbky 1 710 metrov, čím porazila Lamprechtsofen o úctyhodných 80 metrov. V roku 2004 sa stala známou ako najhlbšia jaskyňa na svete s hĺbkou viac ako 2 000 metrov a v roku 2012 sa ukrajinský bádateľ Gennadiy Samokhin spustil až do šachty, ktorá je úplne ponorená vo vode a týmto odvážnym aktom rozbil dovtedy platiaci svetový rekord.

Krubera je 16 058 metrov dlhý jaskynný systém, ktorý sa skladá z hlbokých vertikálnych studní, ktoré sú prepojené úzkymi chodbami. Jaskyňa začína vysoko v horách v nadmorskej výške 2 256 metrov  a na mnohých miestach je tak úzka, že musela byť vytesaná, aby bol cez ňu možný bezpečný priechod. V hĺbke 200 metrov sa jaskyňa delí do dvoch hlavných vetiev - Non-Kuybyshevskaya (preskúmaná do hĺbky 1 293 metrov) a Main (2 197 metrov) a v hĺbke 1 300 metrov do mnohých ďalších. Keď ju speleológovia začali skúmať, jednou z útrap, ktorej čelili, boli zatopené tunely tzv. "žumpy". Keď na ňu jaskyniari narazili, jednoducho si museli natiahnuť potápačskú výstroj a pokračovať ďalej.

Jaskyňa je teraz veľmi populárnou destináciou pre expedície pochádzajúce z rôznych krajín. Fotky z výprav v priebehu rokov ukazujú obrovský podzemný div a vyzerajú, akoby boli fotené priamo na ceste do stredu zeme. S mraziacim podzemným vodopádom, celou oblasťou naplnenou vodou a tunelmi tak úzkymi, že je takmer nemožné sa cez ne pretiahnuť, je Krubera hrôzostrašne inšpirujúcim labyrintom nespočetných jám a priepastí zostupujúcich hlboko do tmy.

Monika Budayová/mymodernmet.com/amusingplanet.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader