Čo je lepším potešením ako skvelá maškrta, ktorú si ešte k tomu môžete vychutnať aj bez výčitiek svedomia? Nie všetko dobré musí byť hneď aj škodlivé. Určite vás potešíme informáciou, že práve čokoláda patrí medzi to dobré.
Všetci ju milujeme, či je mliečna alebo horká, s orieškami alebo karamelom. A ak sa náhodou nájde niekto taký, kto ju nemá rád, tak ju s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nejedol. Toto delikátne a tak trošku aj návykové jedlo sa vyrába z kakaovníka, ktorého oficiálny názov je Theobroma cacao a v preklade znamená „jedlo bohov“.
Čokoláda je často spájaná s nadváhou, akné, vysokým krvným tlakom, ischemickou chorobou srdca alebo diabetesom. Pokiaľ si však doprajete kúsok kvalitnej horkej čokolády, môže mať práve opačné účinky a môže sa popýšiť radom zdravotných východ. Kakao, z ktorého sa vyrába, dodáva telu draslík, vápnik, vitamín C, železo, meď a horčík.
Okrem kofeínu nájdeme v čokoláde obrovské množstvo antioxidantov. Čím je čokoláda tmavšia, tým lepšia je pre naše zdravie, preto by sme si mali vyberať tú s obsahom minimálne 70%. Neobsahuje toľko cukru, mlieka a rôznych pridaných zložiek ako ostatné druhy a preto je tou najzdravšou variantou.
Čokoláda nám dodáva pocit radosti, za čo môže jej podpora produkcie endorfínov. Pôsobí tiež ako antidepresívum, vďaka dávke kofeínu ako stimulant a v správnej podobe a množstve je čokoláda ozajstným superjedlom. Aj napriek jej zdravotným výhodám ju však treba konzumovať s mierou, pretože obsahuje vysoký počet kalórii a pri nadmernej konzumácií môže vplývať na našu váhu, tvorbu zubného kazu alebo môže spôsobovať migrénu.
Ako nám čokoláda prospieva?
Nálada a stres - čokoláda je našim verným spoločníkom pri učení sa na skúšky, zaháňaní smútku či nervozity alebo kedykoľvek, keď potrebujeme zlepšiť náladu a dopriať si niečo dobré. Zlúčeniny v čokoláde a kakau totiž pomáhajú vyvažovať hladinu serotonínu, čo prispieva k pocitu šťastia, spokojnosti, pomáha pri znižovaní nervozity a zaháňaní stresu. Po konzumácii čokolády sa hladina stresového hormónu kortizolu znižuje a metabolické účinky stresu sú zmiernené. Toto prírodné afrodiziakum sa často spája aj s láskou, čo je dokonca aj vedecky potvrdené. Čokoláda obsahuje zlúčeninu fenyletylamín, rovnakú látku akú vytvára náš mozog keď sme zamilovaní.
Mozog - pitie čokoládových nápojov a jedenie čokolády nás robí múdrejšími. Flavonoly v tmavej čokoláde totiž zvyšujú prietok krvi mozgom, čo vyvoláva tvorbu nových mozgových buniek a tak má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie. Primeranou dávkou čokolády nie len odoženieme stres, ale aj zvýšime produktivitu mozgu, zlepšíme našu výkonnosť a bdelosť, aj keď len v krátkodobom horizonte. Čokoláda tiež zabraňuje poklesu pamäti u starších ľudí a celkovo zlepšuje kognitívnu výkonnosť, čím pomáha predchádzať aj mozgovej mŕtvici. Výskumy dokázali, že u ľudí, ktorí pravidelne jedli čokoládu je riziko mozgovej mŕtvice nižšie o 22%.
Antioxidant - čokoláda je doslova nabitá antioxidantami. Tie pomáhajú uvoľňovať voľné radikály, ktoré spôsobujú poškodenie buniek, podieľajú sa na procese starnutia alebo môžu byť príčinou rakoviny. Tmavá čokoláda obsahuje veľké množstvo flavonoidov - antioxidačných zlúčenín pre boj s chorobami, ktoré jej dodávajú horkosladkú chuť a majú rad kardiovaskulárnych výhod. Antioxidanty v čokoláde tiež znižujú krvný tlak, zvyšujú dobrý cholesterol, znižujú oxidáciu zlého cholesterolu a regulujú hladinu cukru v krvi.
Srdce, cievy - čokoláda udržiava naše cievy a krvný obeh zdravé. Výskumy totiž dokazujú, že konzumácia čokolády má pozitívny vplyv na kardiovaskulárne ochorenia, zabraňuje nadmernému zhlukovaniu krvných doštičiek, ktoré môžu spôsobiť zrazeniny, chráni proti poškodeniu výstelky tepien a tiež zabraňuje artérioskleróze (kôrnateniu tepien). Tuky, ktoré sa v čokoláde nachádzajú nezvyšujú hladinu zlého cholesterolu. Už malá tablička denne udrží naše srdce a kardiovaskulárny systém zdravý a tiež pomôže pri vysokom krvnom tlaku.
Pleť a pokožka - flavonoidy účinne chránia pokožku žien pred UV žiarením. Vplyv tejto zlúčeniny je však obmedzený, preto by sme sa nemali spoliehať výlučne na jej účinky, ale siahnuť tiež po produktoch dostupných na trhu. Horká čokoláda významne prospieva celkovej kvalite pokožky a pomáha v boji proti verejnému nepriateľovi krásy - stresu. Tým, že kakao pomáha redukovať stresové hormóny, kolagén v pokožke sa menej poškodzuje a tak vzniká menej vrások.
Rakovina - vynikajúca prevencia proti rakovine. Kakao, ktoré je hlavnou zložkou pri výrobe čokolády obsahuje zlúčeninu pentameric procyanidin, ktorá zabraňuje rakovinovým bunkám deliť sa a šíriť po celom tele a podporovať rast nádoru.
Diabetes - čokoláda, s výnimkou tej dia, bola ešte donedávna pre cukrovkárov úplne tabu hlavne kvôli vysokému obsahu cukrov a tukov. Výskumy však dokázali, že čokoláda s vysokým percentom kakaa neškodia, práve naopak. Látky obsiahnuté v tmavej čokoláde pozitívne prispievajú k zníženiu inzulínovej rezistencie, takže vaše bunky budú normálne fungovať a telo bude schopné efektívne využívať inzulín. U ľudí, ktorí pravidelne zaradili čokoládu do svojho jedálnička sa hladina zlého cholesterolu znížila a prospešného zvýšila, za čo môžu polyfenoly, ktoré čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje. Preto by tento druh čokolády mal byť zaradený do jedálnička pacientov s cukrovkou 2. Typu, pretože pomôže znížiť riziko srdcových chorôb.
Znižovanie váhy - myslíte si, že z čokolády sa priberá? Ak kvantita prevyšuje kvalitu tak určite. Nedávna štúdia však dokázala, že konzumácia kvalitnej horkej čokolády je spojená s nižším indexom telesnej hmotnosti (BMI). Tmavá čokoláda, vďaka vysokému obsahu vlákniny zasýti viac ako klasická mliečna, zanechá pocit plnosti na dlhšiu dobu a celkovo potláča chuť do jedla. Za vysoký obsah vlákniny môže vysoký obsah kakaa. Horká chuť znižuje chuť na sladké, slané a mastné potraviny. Čokoláda je dobrým pomocníkom aj pri liečbe hnačky, ktorá sa pomocou kakaa liečila už okolo 16. storočia. Moderná veda už len dokázala, že naozaj na tom niečo bude.
Monika Budayová
Súvisiace články:
Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader