Zaujímavosti / Zdravie / 11. jún 2014

Zdravý, šťavnatý a mimoriadne chutný melón je tým pravým spoločníkom počas horúcich letných dní

Zo všetkých strán, najmä v týchto horúcich dňoch, počúvame, ako dôležitý je dostatočný prísun tekutín. Naliať do seba litre čistej vody však niekedy nemusí byť tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Skvelý riešením, ako uhasiť smäd, posilniť telo vitamínmi a ešte si aj poriadne pochutnať je zdravý, šťavnatý, krásne červený melón.

Melón je vynikajúcim osviežením, najmä počas horúcich letných dní. Jeho konzumáciou dostávate do tela obrovské množstvo tekutín, pretože ho až z 90% tvorí voda. S nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vitamínov a minerálov je teda tým pravým, po čom by ste mali siahnuť počas spaľujúcich horúčav.

Toto sladké občerstvenie neodmysliteľne patrí k letu a okrem toho, že je veľmi chutné, je aj extrémne zdravé. Melón je plný antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie, vitamínu C potrebného pre našu imunitu, Ačka chrániaceho náš zrak ale tiež betakaroténu, oligoelementov a vlákniny. Vhodný je tiež pri regulácii hladiny cukru v krvi, znižovaní tlaku či sekrécii inzulínu, ale pomáha aj pri hojení rán, bráni poškodeniu buniek, podporuje zdravé zuby a ďasná. Sladké potešenie bez tuku a cholesterolu by ste si mali dopriať počas celého roka, zvlášť však počas leta, kedy okrem vitamínov a minerálov oceníte aj jeho mimoriadne hydratačné účinky.

Vitamíny a minerály - melóny sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre produkciu kolagénu, znižuje riziko rakoviny kože spôsobeným UV žiarením ale súčasne je aj silným antioxidantom. Svoje zastúpenie majú aj vitamíny skupiny B, hlavne B6, ktorý pôsobí preventívne proti vzniku šedého zákalu. Vitamín A, silný prírodný antioxidant, je nevyhnutný pre zrak a imunitu, ale tiež pre zdravú sliznicu a kožu. Okrem toho chráni pľúca a ústnu dutinu pred vznikom rakoviny. Toto obľúbené ovocie je tiež bohaté na draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, meď, mangán a jód. Okrem toho je tiež užitočným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha správnej funkcii čriev.

Lykopén a rakovina - melón je jedným z najlepších potravinových zdrojov lykopénu, antioxidantu, ktorý chráni naše telo pred škodlivým UV žiarením, účinne chráni srdce ale hlavne slúži ako prevencia pred vznikom rakoviny prostaty. Dokonca ho obsahuje takmer dvojnásobne viac ako paradajka, ktorej sa vždy pripisovalo prvenstvo. Spolu s vitamínmi C a A zohráva významnú úlohu aj v boji proti ďalším druhom rakoviny, hlavne proti vzniku rakoviny prsníka, maternice, pľúc, hrubého čreva či konečníka. Lykopén, betakarotén, luteín, zeaxanín a kryproxantín podporujú ochranu týchto orgánov a tiež pomáhajú chrániť bunky v tele od voľných radikálov.

Zdravé srdce - kvôli minimálnemu obsahu tuku je toto ovocie ideálne na udržiavanie zdravého srdca, hladiny cholesterolu v krvi a ochranu ciev a tepien. Vďaka antioxidantu citrulínu hrá dôležitú rolu v udržiavaní elasticity tepien a ciev, a vďaka draslíku zas pomáha riadiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Ponúka tak ochranu proti mozgovej príhode či ischemickej chorobe srdca. Na základe výskumu sa zistilo, že u žien po menopauze, ktoré po dobu šiestich týždňov konzumovali melónový extrakt obsahujúci citrulín a arginín, sa výrazne zlepšilo kardiovaskulárne zdravie.

Boľavé svaly - pitie melónového džúsu pred náročným tréningom pomôže znížiť srdcovú frekvenciu atlétov a následné bolesti svalov na ďalší deň. Melón je bohatý na aminokyselinu L-citrulín, ktorý telo premieňa na L-arginín, esenciálnu aminokyselinu, ktorá pomáha uvoľňovať krvné cievy a zlepšuje krvný obeh.

Obličky - melón hrá rolu „umývacieho prostriedku“ úložísk soli v obličkách, znižuje koncentráciu kyseliny močovej v krvi a znižuje možnosť tvorby obličkových kameňov. Melón má vďaka obrovskému množstvu vody močopudné účinky.

Sexuálna aktivita - melón sa považuje za prírodnú viagru vďaka vysokému obsahu aminokyseliny citrulínu, ktorý pracuje na rozširovaní ciev, čo umožňuje lepšie prúdenie krvi a vedie k erekcii. Látky v melóne dokonca údajne zvyšujú sexuálnu túžbu. Melón, samozrejme, nepôsobí prednostne na pohlavný orgán ako viagra, ale na celý organizmus. Podstata je v tom, že uvoľní cievy.

Požierač tukov - voda, málo cukru a žiadne tuky sú ideálnou kombináciou pri snahe zbaviť sa nadbytočných kíl. Ak máte problém so zadržiavaním vody, naordinujte si melón, ktorý pôsobí močopudne a odvodňujúce, z čoho následne vyplýva aj úbytok váhy. Priaznivé účinky melónu boli zaznamenané pri chorých postihnutých vysokým stupňom obezity a diabetom druhého typu.

Nutričné hodnoty - 6% cukru a 91% vody, čo predstavuje len 30 kalórií na 100 gramov. Niet teda divu, prečo má táto vynikajúca potravina toľko zdravotných výhod. 

Monika Budayová

 

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader